10 tips om fietsdiefstal te voorkomen

Fietsdiefstal is in Nederland nog steeds de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Helaas is diefstal niet altijd te voorkomen, maar je kunt het fietsdieven wel zo moeilijk mogelijk maken. Hierbij 10 tips om diefstal van je fiets te voorkomen.

Tip 1: Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

Om je fiets in een bewaakte stalling te zetten, betaal je vaak een klein bedrag. Maar de kans op diefstal wordt zo wel een stuk kleiner.

Tip 2: Zorg dat je fiets in het zicht staat

Is er geen bewaakte fietsenstalling in de buurt? Stal je fiets dan altijd in het zicht, bijvoorbeeld in de buurt van een terras of bushalte. Dieven zullen niet snel toeslaan wanneer ze worden bekeken. Wil je ’s avonds ergens je fiets stallen? Zet deze dan neer op een verlichte plek.

Tip 3: Gebruik een fietsslot

Zet je fiets altijd op slot met een ringslot en een ketting- of beugelslot. Ook als je maar heel kort weg bent. Leg het ketting- of beugelslot altijd vast aan bijvoorbeeld een hek, lantaarnpaal of fietsenrek. Zo is het niet mogelijk voor dieven om de fiets op te pakken en in een busje te zetten.

Tip 4: Neem het frame mee als je je fiets op slot zet

Zorg ervoor dat je het fietsslot niet alleen door het voorwiel trekt, maar neem ook het frame mee. Anders kunnen dieven vrij makkelijk het voorwiel laten staan en de fiets meenemen.

Tip 5: Wikkel het fietsslot strak en hoog

Wikkel je fietsslot strak en hoog rond de fiets en het vaste object. Zo kunnen dieven het slot niet met een steen kapotslaan.

Tip 6: Zet je fiets thuis ook op slot

Zet je je fiets thuis in de schuur of garage? Ook dan is het een goed idee om je fiets op slot te zetten en aan een vast object vast te maken.

Tip 7: Graveer postcode en huisnummer in het frame

Laat je postcode en huisnummer in je fietsframe graveren door een fietsenmaker. Dit voorkomt geen diefstal, maar kan wel goed helpen bij het terugvinden van je gestolen fiets.

Tip 8: Neem je zadel mee

Kun je het zadel makkelijk van je fiets halen? Demonteer deze dan als je je fiets op slot zet. Een fiets zonder zadel is minder waard. Als je je fiets weer van het slot haalt, dan zet je het zadel er zo weer op.

Tip 9: Let op social media gebruik

Trainingsapps als Strava en Garmin Connect zijn leuk om je gefietste afstanden te delen met je vrienden. Maar voor dieven is het vrij eenvoudig om via social media na te gaan waar sportieve fietsers wonen en waar dus mogelijk dure (race)fietsen aanwezig zijn.

Tip 10: neem een fietsverzekering

Ondanks goede voorzorgsmaatregelen, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je fiets toch wordt gestolen. Zorg er daarom voor dat je een fietsverzekering hebt afgesloten. Met een Doorlopende Fietsverzekering ontvang je in de eerste drie jaar de aankoopwaarde terug. Bovendien heb je bij de Kortlopende Fietsverzekering de mogelijkheid verlengde garantie af te sluiten op de accu van je e-bike.

Ga je op vakantie? Dan kan jij je fiets gewoon meenemen. De dekking voor diefstal geldt ook in het buitenland.

bron Allianz Partners

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *