Autorijden op slippers? Mag dat?

Je hele zomervakantie heb je lekker in je korte broek en op slippers gelopen. Je rijdt in diezelfde outfit naar huis en veroorzaakt een ongeluk. Ben je dan verzekerd?

Er is in Nederland geen wet die je verbiedt met slippers aan auto te rijden. Of het verstandig is valt te betwijfelen. Maar wees eerlijk: niet alleen slippers zijn minder veilig. Je kunt immers ook wegglijden van een pedaal met natte zolen, hoge hakken, zware bergschoenen en blote voeten.

Langere remweg

Terug naar de slippers: één op de drie automobilisten zegt wel eens met slippers aan achter het stuur te stappen. Toch is het niet aan te raden: onderzoek van de Universiteit van Leeds heeft aangetoond dat je gemiddeld 0,1 seconde verliest wanneer je met je slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Je verliest bovendien 3% remkracht bij het induwen van het rempedaal. Dit maakt je remweg langer: een verschil van bijna 8 meter als je 90 kilometer per uur rijdt.

Frankrijk en Spanje

In Frankrijk en Spanje riskeer je een boete van €90 als je met slippers aan gaat autorijden. Hier is rijden op slippers echt bij wet verboden. Bovendien is het door dit verbod eenvoudiger om jou aansprakelijk te stellen voor de schade die je veroorzaakt.

Of je verzekeraar uitkeert als je een ongeluk veroorzaakt terwijl je op slippers autorijdt, kun je even bij ons nagaan. Bel ons even….

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *